телефон
Обадете се сега:0877 700 870

Регистър на коректните търговци

goldfish jumping out of the water

Kомисията за защита на потребителите (КЗП) обяви създаването на регистър на коректните търговци у нас – онлайн и с реални магазини.

КЗП решават, че вместо да правят черен списък на нелоялните бизнесмени, те отварят нова платформа, в която също доброволно се записват всички представители на бизнеса, които са склонни да бъдат в услуга на клиентите си, независимо от естеството на споровете с тях.

Първи в този списък са 14 големи търговски вериги от сферата на продажбата на технически уреди, хранителни магазини и дори такива за играчки. Всеки от тях ще притежава в магазина си формата за заявка за събиране на помирителна комисия.

Според вида оплакване в тази комисия се включва представител на КЗП, от съответната браншова организация, търговеца и недоволния клиент. Платформата е отворена за всеки вид бизнес, включително и за туристическия, обясниха от комисията.

В същото време от КЗП и Българската уеб асоциация (БУА) започнаха изработването на регистър на коректните онлайн търговци. Първо те гарантират, че изпълняват всички заложени в Закона за електронна търговия и Закона за защита на потребителите разпоредби, а след това поемат и изброените от двете организации ангажименти, свързани с гаранции за удовлетвореността на клиента. Този регистър може да бъде наречен и етичен кодекс на електронните търговци.

От КЗП предупреждават, че всяка покупка от сайт, който не е предоставил всички изискуеми от закона данни, носи над 90% риск парите да бъдат загубени.

Източник: в. „Монитор“

FAQ Контакти
Препоръки Вижте препоръките ни
FAQ Често задавани въпроси
Qllective