телефон
Обадете се сега:0877 700 870

Новини

Регистър на коректните търговци

goldfish jumping out of the water

Kомисията за защита на потребителите (КЗП) обяви създаването на регистър на коректните търговци у нас – онлайн и с реални магазини.

КЗП решават, че вместо да правят черен списък на нелоялните бизнесмени, те отварят нова платформа, в която също доброволно се записват всички представители на бизнеса, които са склонни да бъдат в услуга на клиентите си, независимо от естеството на споровете с тях.

Първи в този списък са 14 големи търговски вериги от сферата на продажбата на технически уреди, хранителни магазини и дори такива за играчки. Всеки от тях ще притежава в магазина си формата за заявка за събиране на помирителна комисия.

Според вида оплакване в тази комисия се включва представител на КЗП, от съответната браншова организация, търговеца и недоволния клиент. Платформата е отворена за всеки вид бизнес, включително и за туристическия, обясниха от комисията.

В същото време от КЗП и Българската уеб асоциация (БУА) започнаха изработването на регистър на коректните онлайн търговци. Първо те гарантират, че изпълняват всички заложени в Закона за електронна търговия и Закона за защита на потребителите разпоредби, а след това поемат и изброените от двете организации ангажименти, свързани с гаранции за удовлетвореността на клиента. Този регистър може да бъде наречен и етичен кодекс на електронните търговци.

От КЗП предупреждават, че всяка покупка от сайт, който не е предоставил всички изискуеми от закона данни, носи над 90% риск парите да бъдат загубени.

Източник: в. „Монитор“


79% от фирмите имат несъбрани вземания

credit-card-debt

79% фирмите имат просрочени несъбрани вземания от контрагенти, половината от които са други частни търговски дружества. 19% от просрочените дългове са от фирми с преобладаваща държавна и общинска собственост. Това показват данните от годишната анкета на БСК сред членовете на камарата „2012 г. през погледа на бизнеса“, цитирани от Econ.bg.

Другите големи длъжници на бизнеса са общинските администрации (16% от случаите) и централната държавна администрация (също 16%). В една трета от случаите (32%) просрочието е за повече от една година, 28% – за период от 2-3 месеца, 26% – за период 6-12 месеца, 14% – до 1 месец.

Трябва да се ускорят процедурите по несъстоятелност и да се премахне възможността за обявяването ? със задна дата, смята председателят на БСК Божидар Данев.

От там искат още цялостно преструктуриране на тарифите за правораздаване, както и нотариални услуги за дейността на съдия-изпълнителите.

„Тарифите не отговарят на действителността на българската икономика и затрудняват фирмите. Това са високи и оскъпяват стойността на кредитите, а при ликвидация на дружеството те затрудняват процедурата“, коментира Камен Колев от БСК.

От Камарата препоръчват още промени в законодателството в посока забрана за обявяване на обществени поръчки със забавено плащане, което може да продължи до 36 месеца, както и приватизация на дейността по връчване на призовки.

БСК настоява и за коректно транспониране на Директива 2000/35/ЕО относно борбата със забавяне на плащане по търговски сделки. Данев заяви, че са изпратили неколкократно писма до Народното събрание във връзка с транспонирането на директивата, но са останали без отговор.

www.inews.bg


Единната сметка се оказа в интерес на държавата, а не на бизнеса

Help-To_Mend-My_Debt-300x299

От началото на годината всички задължения към хазната се подават по една сметка и независимо дали са внесени за осигуровки или за данъци, системата покрива с тях най-старото по време задължение. Така се предотвратява изчистването му по давност в бъдеще време, вместо да се занимават чиновниците да го събират по каналния ред с ревизии, изпълнителни дела и т.н. Само парите за втора пенсия, които се трупат по индивидуалните им партиди в пенсионните фондове, ще се внасят по отделна сметка, за да се гарантира ползването им по предназначение. Освен това до края на 2013 г. всички длъжници с дългове до края на 2007 г. трябва да заявят в офисите на НАП, че искат отписването им по давност, тъй като това не става по служебен път. Ако не го направят, от 2014 г. системата ще започне да покрива и тези дългове, т.е. на практика отменя въобще давността.

„Идеята на тази единна данъчна сметка е да не може някой просто да си избира какви данъци да плати и след това просто да фалират тази фирма. Така между другото се правят ДДС веригите, ДДС измамите. Дълги години или няколко години една фирма плаща само здравни или социални осигуровки, част от тях, предполагам, не плащат въобще ДДС и корпоративен данък. След което банкрутира нарочно и всъщност те въобще не плащат тези ДДС дължими средства. Идеята тук е не те да избират, а законът да избира“, обяснява финансовият министър Симеон Дянков пред БНТ. Първоначално основният аргумент беше да се освободи бизнесът от плащането на около 50 млн. лв. годишно банкови такси и комисиони за вноски по различни сметки.

Дина Христова, www.segabg.com


Гърците изтеглиха около милиард евро

847_creditcards1

Около милиард евро са изтеглили гърците от банки в страната в дните след изборите, които се проведоха на 6 май. Това става ясно от публикуваната в медиите стенограма от разговорите на партийните лидери с президента Каролос Папуляс, който разкрил Още…


Имиграция в резултат от кризата

debt-help

Хиляди имигранти от Гърция, Испания, Българи и Румъния заливат Германия заради последствията от дълговата криза в ЕС, сочи федералната статистическа служба, цитирана от сп.“Шпигел“. Броят на чужденците, пристигнали във ФРГ през 2011 г., е достигнал 960 000 души, което е рекордно ниво за последните 15 години. Още…


Софтуер за събиране на вземания

oss-2

От началото на 2012 г. е въведен професионален софтуер, който позволява систематичното организиране на дейността по извънсъдебно и съдебно събиране на вземания. Нововъведението дава възможност за извършване на аналитични справки и анализ на основните категории задължения и ефективността при събирането им. Още…


София харчи 5 милиона лева, за да събере 2 млн. лева глоби

shutterstock_44004262-300x224

София харчи 5 милиона лева, за да събере 2 млн. лева глоби, отбелязва „Сега„. Това стана ясно от отчета за работата на Столичния инспекторат.

Ние не сме търговско дружество, за да гоним печалба, а търсим обществения интерес Още…


FAQ Контакти
Препоръки Вижте препоръките ни
FAQ Често задавани въпроси
Qllective